SERVO films

In het SERVO archief kwam ik een aantal 8 en 16 mm films tegen, deze zijn gedigitaliseerd en vervolgens op de Picasa pagina geplaatst. Ook zijn er video banden digitaal gemaakt, vanaf 1984 is hier materiaal van te vinden. Door op de foto te klikken komt u terecht op de pagina met het historische filmpje van SERVO.


 

Dit filmpje laat zien wat demulsifiers doen in de olie. Waarschijnlijk is het filmpje in 1966 opgenomen. De rondweg was er nog niet, het verkeer raasde nog gewoon langs de poort van SERVO. Op de film laadt Huub Hoogeveen de jerrycans met olie uit de oude Volvo en Truus ten Brummelhuis speelt de hoofdrol in de rest van de film.  1971, dit filmpje begint met hoog bezoek, staatssecretaris dr. R.J.H. Kruisinga opent officieel de waterzuivering. Later in het filmpje wordt het belang van het zuiveren van water getoond. Schone beken waarin kinderen kunnen zwemmen zijn het resultaat. Volgens mij zien we in het begin het Lutterzand en later vertier aan de zijtak van het Twentekanaal, op het einde nog de watermolen van Singraven. Ook de verschillende onderdelen van de waterzuivering komen uitgebreid in beeld.


  1974, deze film geeft een goed beeld van hoe de fabriek er in die tijd uitzag. Mooie beelden van de entree, kantoor, de fabriek, laboratoria, de kantine en het voetbalveld. Ook het spoor met aankomst van een wagon met ethyleenoxide staat er mooi op. Verder veel oude bekende gezichten.

 

1974, een barre tocht uitgevoerd door Wibbelink uit Goor. Producten voor de olie waarschijnlijk naar Irak via de hoogste pass van Turkije, de Kizildag pass, 2180 meter hoog. Veel sneeuw dus onderweg. Klik op de foto en u komt in de map met foto's en 2 filmpjes.
1976 Deze film is gemaakt tijdens de receptie ter ere van het 50 jarig bestaan van SERVO. De receptie had plaats in het toen nieuwe gebouw waar nu nog steeds de kantine is.


 

1976, ter ere van het 50 jarig jubileum in een grote tent met Ted ter Braak die de Duitse gasten van Hüls nog even flink op hun nummer zette. Helaas is het geluid bij deze film erg slecht, maar de beelden zullen bij velen mooie herinneringen oproepen. 

1979, deze film geeft een beeld van de producten die in die tijd bij SERVO gemaakt werden. Op verschillende afdelingen wordt gefilmd, dit geeft een mooi overzicht van het bedrijf in 1979. Een aantal bekenden verschijnen in beeld, ik herken ze niet allemaal. In ieder geval zag ik Johan Kroese, Paul Gerritsjans, Hans Hannink, Jan Leferink en Richard Roesink voorbij komen.
In juni 1979 werd het beeldje in Delden onthuld. Het is aangeboden door SERVO ter ere van het 50 jarig jubileum van 1976. Het is een veulen dat omhoog kijkt. Voor de wat oudere Deldenaren zullen er veel bekenden in de film te zien zijn.1980, dit is een ludieke film waarin de werking van additieven voor verfsystemen wordt gepromoot. Enkele producten worden nu (2012) nog geproduceerd, zoals FA115, FX504, BEZ75 en FA601. Ook producten die we niet meer produceren, bijvoorbeeld Exkin II en de siccatieven worden beschreven. Johan Bieleman, Jan ter Borg, Hans Hannink en Jan Knoef verschijnen in beeld. Het woonhuis uit de film is het ouderlijk huis van Wim te Veldhuis, naast kasteel Twickel.
1984, het Biogas project wordt officieel geopend. Op de foto is minister van Aardenne samen met Teun Reinders te zien. Door op de foto te klikken komt u op de pagina met de film.


 

1986, bezoek van een Russische delegatie. Ontvangst op kantoor, verder beelden van het ketelhuis waar ze uitleg krijgen van Teun Reinders. Dan door gebouw 10 en 10A, ik herken Herbert Lubbers en Gerard Kaptein. Dan verder langs de taphal en het ST lab. Ook het Analytisch lab met Rob de Kroon, Jozef Epping, Gerard Riesewijk en Karin. Als laatste krijgen ze uitleg op het Aardolie lab door Jan van Dijk. De groep wordt begeleid door Paul van der Velden en Jeanette Schepers. Ook Ton Schepers is nog te zien op de beelden.


 

1988, Hüls AG bestaat 50 jaar. Een leuke film om te zien hoe het ooit in Marl aan de Lippe is begonnen. Hüls AG is lange tijd een goede moeder voor SERVO geweest. 

1990, het moet ergens in die tijd geweest zijn. Te zien aan het perspectief is het Sen Ubbels die met een nieuwe video camera beelden heeft opgenomen op het Aardolie lab en daarna op het research lab. Op de beelden o.a. Bennie Oude Heuvel, Ton en Jeanette Schepers, Albert Koning, Frans Pot, Johan Bieleman en Fons Kamphuis.


 

1992, een promotie film van het bedrijf Hüls AG. Ook SERVO komt hier natuurlijk in voor. 

1994, de veiligheidsfilm zoals die vanaf dit jaar werd vertoond.

  

1995, SERVO behoort nu 25 jaar bij het chemieconcern Hüls AG. Dit werd gevierd, iedere medewerker krijgt een aandenken in het zilver. Vooral ook de oude filmpjes die in deze video te zien zijn, zijn de moeite van het kijken waard. Ook zijn er weer veel (oud) collega's herkenbaar. 

1997, een grote groep medewerkers kon vertrekken met de ISOR. Op de foto is te zien dat Gerrit Riesewijk een beetje klein geld over heeft voor het onderhoud van het draaiorgel. Bij het draaiorgel staat Ronnie Esslage. Het filmpje laat de receptie zien die toen werd gehouden in de kantine, ook op dit filmpje weer veel gezellige (oud) medewerkers. 

2000, SASOL bestaat 50 jaar. De video laat zien hoe dit bedrijf is ontstaan en hoe voortvarend de Zuid-Afrikaners vervolgens te werk zijn gegaan. Gedwongen door de wereldwijde boycot tegen de Apartheid in het land, maar zeer indrukwekkend.
UA-31090756-1